Kerakoll otrzymał nagrodę jakości Premio Leonardo Qualità Italia

20 luty 2014

Prestiżowy symbol uznania przedsiębiorczości „Made in Italy” na świecie przyznany Gian Luce Sghedoniemu, Prezesowi Kerakoll

Gian Luca Sghedoni, Prezes Kerakoll, otrzymał dziś w Kwirynale od Prezydenta Republiki Włoskiej Giorgio Napolitano – w obecności Wiceministra Rozwoju Gospodarczego Carlo Calenda i Wiceprezesa Konfederacji Diany Bracco, prezesa ICE Riccardo M. Monti, Przewodniczącego Komitetu Leonardo Qualità Luisy Todini – prestiżową nagrodę jakości Premio Leonardo Qualità Italia 2013, ważne wyróżnienie przyznawane firmom, które wyróżniają się innowacyjnością, jakości produktów oraz silną perspektywą międzynarodową.

„Jesteśmy bardzo dumni z tego – mówi Gian Luca Sghedoni, Prezes Kerakoll, że zostaliśmy nominowani przez Prezydenta Napolitano jako Ambasadorzy wizerunku Włoch, za kluczowy wkład jaki włożyła nasza firma przyczyniając się do sukcesu Made in Italy na świecie. To wyróżnienie jest szczególnie cenne, ponieważ świadczy o jakości włoskiej pracy, ale przede wszystkim potwierdza doskonałość pracy Made in Kerakoll. Wyjątkowa kultura przedsiębiorstwa, zbudowana w czasie, w której ludzie są prawdziwymi bohaterami rozwoju gospodarczego i społecznego.”

„Chcę zadedykować tę nagrodę – kontynuuje Sghedoni – bardzo szczególnym ludziom: mojemu ojcu i wszystkim pracownikom, bez których ta wspaniała przygoda zwana Kerakoll nie istniałaby a przede wszystkim nie byłaby tak wyjątkowa.”

Promotorem tej inicjatywy jest Komitet Leonardo, utworzony w 1993 roku ze wspólnego pomysłu senatora Sergio Pininfariny i senatora Gianniego Agnelli, Konfederacji, ICE i grupy przedsiębiorców w celu promowania i umacniania „Włoskiej Jakości” na świecie.

Prowadzony przez Gian Luca Sghedoni z innowacyjną wizją, która łączy biznes i odpowiedzialność społeczną, Kerakoll jest jedyną firmą na świecie, która oferuje globalne rozwiązania dla GreenBuilding przeznaczone do projektowania, budowania i bytowania w sposób przyjazny dla środowiska i zdrowego trybu życia.GreenBuilding, jest nowym sposobem na budowanie z sukcesem promowanym przez Kerakoll na świecie, który opiera się na innowacyjnych badaniach w dziedzinie biomedycyny, technologii materiałowej i wpływu na środowisko, prowadzonych wewnątrz futurystycznego Kerakoll GreenLab, najbardziej zaawansowanego w branży budowlanej na całym świecie Centrum Badawczego. Kerakoll zawsze inwestuje największe środki w wysokości równej 5,4% rocznego obrotu w badania green.

Grupa osiągnęła w 2013 roku obroty rzędu 340 mln euro, zatrudnia 1350 pracowników o średniej wieku 35 lat i działa na całym świecie poprzez 12 filii operacyjnych oraz 10 zakładów produkcyjnych.
Kerakoll był głównym Dostawcą Materiałów przy realizacji ważnych projektów architektonicznych, takich jak:Green Point Stadium w Cape Town, Europejskiego Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu, Innova Design Center w Houston w World Trade Center w Manamie, Allianz Arena w Monachium, Muzeum Maxxi w Rzymie, Lotnisko Międzynarodowe w New Delhi, stadion olimpijski Bird’s Nest w Pekinie, Koloseum w Rzymie, Arena w Weronie, Palazzo Pitti we Florencji i Reggia di Venaria Reale.