Kerakoll4talent, początek kampanii rekrutacyjnej, której celem jest stworzenie szkółki menedżerów przyszłości

10 marca 2014

KERAKOLL: Prezes Gian Luca Sghedoni osobiście firmuje i poprzez kampanię daje głośny sygnał „Zatrudnię i zainwestuję w młodych ludzi. Szukam absolwentów poniżej 26 lat, bez doświadczenia, ale bogatych w talenty, chcących rozpocząć karierę jako międzynarodowy menedżer„.

Aby wzmocnić swoją obecność na rynkach zagranicznych – dziś Kerakoll ma 40% udział eksportu przy obrocie 340 mln euro i posiada spółki zależne w 12 krajach – firma rozpoczęła plan rekrutacji skierowany do utalentowanych młodych absolwentów z wysokim potencjałem rozwoju poprzez innowacyjną kampanię rekrutacyjną.

Projekt otrzymał nazwę Kerakoll4talent i był silnie wspierany przez Gian Luca Sghedoni, Prezesa Kerakoll, aby szukać, szkolić i rozwijać najlepsze młode talenty, aby mogły rozpocząć karierę jako międzynarodowy menedżer.

„Kerakoll4talent jest dla nas szkółką menedżerów przyszłości – mówi Gian Luca Sghedoni, Prezes Kerakoll Spa – i szukam tych, których nikt nie chce: młodych absolwentów, bez doświadczenia, ale bogatych w talenty. To co robię od lat – kontynuuje Sghedoni – jest poszukiwaniem talentów. Zawsze. Ponieważ uważam, że wielkość firmy jest wprost proporcjonalna do wartości i profesjonalizmu ludzi, którzy ją tworzą. Kerakoll4talent jest moją wizją, aby wyszkolić kolejne pokolenie menedżerów Kerakoll, którzy będą mieli za zadanie napędzać i przekazywać naszą firmową kulturę. Zawsze uważałem, że czas poświęcony na poszukiwania i selekcję talentów, jest tym spędzonym najlepiej, bo jestem przekonany, że ludzie, gdy są wyjątkowi, tworzą różnicę i wszystko staje się możliwe. Zaufanie i wydobywanie tego co najlepsze z tych, którzy cię otaczają i patrzenie na rzeczy, nie tylko jakie są, ale jakie mogłyby być pomogło mi zbudować sukces firmy. Wierzę w młodych ludzi i ich zdolności do przełamywania schematów, dawania ponieść się pasji i myślenia inaczej a ta różnorodność stała się filozofią życia i pracy.„

Celem Kerakoll4talent jest zatrudnienie i wyszkolenie młodych talentów w ciągu 5 lat
i przygotowanie ich do kariery międzynarodowego menedżera

Kerakoll poszukuje utalentowanych młodych ludzi poniżej 26 lat, aby ich wychować i rozwijać, tak aby stworzyć kolejną generację menedżerów. Wymagania: dyplom z ekonomii, zarządzania, marketingu, inżyniera do spraw produkcji, bez doświadczenia, doskonała znajomość języka angielskiego. Determinacja, pasja i umiejętności będą miały znaczenie.

W jaki sposób są przygotowywani menedżerowie przyszłości: najpierw zatrudnienie, potem szkolenie, w Kerakoll wszystko jest inaczej

Dzięku projektowi Kerakoll4talent firma buduje sobie wewnątrz kolejną generację młodych menedżerów, poszukując zmotywowanych młodych ludzi, odpowiedzialnych i z kulturą pracy, którzy nie boją się kwestionować. Selekcja jest trudna, ale kto ją przejdzie zostanie zatrudniony, aby rozwijać się zawodowo zgodnie z pięcioletnim programem szkolenia.

Intensywny czas, ekscytujący i bogaty w doświadczenia z zakresu zarządzania, kompetencji których kandydaci będą nabywać by stać się menedżerem kierującym firmą.

• 6 miesięcy szkolenia technicznego z zakresu produktów, analiza rynku i typologii klientów
  • 12 miesięcy z zakresu techniczno-handlowego
  • 6 miesięcy jako Junior Area Manager
  • 24 miesiące jako Area Manager zarządzający obrotami rzędu 5-8 milionów euro, odpowiedzialny za strefę handlowo-techniczną, płatności, marketing i zasoby ludzkie
  • 12 miesięcy w dziale International Business działając operacyjnie w zarządzaniu, marketingu i produkcji na rynkach zagranicznych.

Na zakończenie szkolenia osoby rozpoczną swoją karierę jako menedżerowie międzynarodowi lub w zależnej spółce Kerakoll za granicą i w nowootwieranych oddziałach.

Prowadzony przez Gian Luca Sghedoni z innowacyjną wizją, która łączy biznes  i odpowiedzialność społeczną, Kerakoll jest jedyną firmą na świecie, która oferuje globalne rozwiązania dla GreenBuilding przeznaczone do projektowania, budowania i bytowania w sposób przyjazny dla środowiska i zdrowego trybu życia.GreenBuilding, jest nowym sposobem na budowanie z sukcesem promowanym przez Kerakoll na świecie, który opiera się na innowacyjnych badaniach w dziedzinie biomedycyny, technologii materiałowej i wpływu na środowisko, prowadzonych wewnątrz futurystycznego Kerakoll GreenLab, najbardziej zaawansowanego w branży budowlanej na całym świecie Centrum Badawczego. Kerakoll zawsze inwestuje największe środki w wysokości równej 5,4% rocznego obrotu w badania green.

Grupa osiągnęła w 2013 roku obroty rzędu 340 mln euro, zatrudnia 1350 pracowników o średniej wieku 35 lat i działa na całym świecie poprzez 12 filii operacyjnych oraz 10 zakładów produkcyjnych.

Kerakoll był głównym Dostawcą Materiałów przy realizacji ważnych projektów architektonicznych, takich jak:Green Point Stadium w Cape Town, Europejskiego Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu, Innova Design Center w Houston w World Trade Center w Manamie, Allianz Arena w Monachium, Muzeum Maxxi w Rzymie, Lotnisko Międzynarodowe w New Delhi, stadion olimpijski Bird’s Nest w Pekinie, Koloseum w Rzymie, Arena w Weronie, Palazzo Pitti we Florencji i Reggia di Venaria Reale.